ការស្វែងយល់អំពីការគ្រប់គ្រង និង ការការពារជំងឺផ្ដាសាយបក្សីក្នុងប្រទេសកម្ពុជា
នាពេលបច្ចុប្បន្ននេះ ឃើញថាប្រជាជនកម្ពុជាភាគច្រើនមានចំណាប់អារម្មណ៍ទៅលើការធ្វើកសិកម្ម និង ចិញ្ចឹមសត្វដើម្បីជួយសម្រួលដល់ជីវភាពរស់នៅប្រចាំថ្ងៃរបស់ពួកគេ។ ដូចគ្នាផងដែរ ការស្វែងយល់បន្ថែមពាក់ព័ន្ធនឹងជំងឺផ្តាសាយបក្សី (AI) គឺពិតជាមានសារសំខាន់ណាស់ដែលប្រជាកសិករគ្រប់រូបគួរយកចិត្តទុកដាក់អំពីផលប៉ះពាល់នៃជំងឺមួយនេះ។ អាស្រ័យហេតុនេះ ក្នុងនាម ស៊ី.ភី. ជាក្រុមហ៊ុនឈានមុខគេលើកសិ-ឧស្សាហកម្ម និង ចិញ្ចឹមសត្វបានចូលរួមយកចិត្ដទុកដាក់ និង ចែករំលែកអំពីបទពិសោធមួយចំនួនទាក់ទងទៅនឹងការចិញ្ចឹម ការមើលថែទាំ និង រក្សាអនាម័យដល់ប្រជាកសិករក៏ដូចជាដៃគូរសហការផងដែរ។
លោកវេជ្ជបណ្ឌិត kriangsak Laosakul ជំនួយការនាយករងការិយាល័យសេវាកម្មនិងបច្ចេកទេសសុខភាពសត្វបានមានប្រសាសន៍ថា ៖ ប្រព័ន្ធជីវសុវត្ថិភាពដ៏រឹងមាំគឺមានសារសំខាន់នៅពេលចិញ្ចឹមសត្វមាន់ គឺជាអ្វីដែល ស៊ី.ភី. ប្រកាន់ខ្ជាប់លើកសិដ្ឋានចិញ្ចឹមសត្វទាំងអស់។ ការយល់ដឹងអំពីប្រភេទ និង រោគសញ្ញានៃជំងឺគ្រុនផ្តាសាយបក្សី (AI) ការគ្រប់គ្រងការសង្ស័យណាមួយ និង ការអនុវត្តជីវសុវត្ថិភាព ដោយគូសបញ្ជាក់ពីចំណុចសំខាន់ៗចំនួនបី។
ជាទូទៅ Avian Influenza (AI) ដែលត្រូវបានគេស្គាល់ថា «ជំងឺគ្រុនផ្តាសាយបក្សី» គឺជាប្រភេទជំងឺដែលមានមេរោគឆ្លងខ្លាំង ហើយប៉ះពាល់លើសត្វបក្សីដូចជា មាន់ ទា និង បក្សីព្រៃ ជាដើម។ ជំងឺនេះកើតឡើងនៅលើទូទាំងពិភពលោក នៅពេលដែលមានជំងឺនេះកើតឡើងទៅលើបក្សីប្រភេទណាក៏ដោយ ជាគោលការណ៍ត្រូវសម្លាប់ដោយដុត ឬ កប់បក្សីទាំងអស់ដែលពាក់ព័ន្ធ ទោះបីជាមានសុខភាពល្អក៏ដោយ ដើម្បីទប់ស្កាត់ការរីករាលត្បាតនៃជំងឺប្រភេទនេះ។
1. ប្រភេទនៃជម្ងឺគ្រុនផ្តាសាយបក្សី (AI)
ជំងឺគ្រុនផ្តាសាយបក្សី (AI) ត្រូវបានបែងចែកជា ពីរ ក្រុម ដោយផ្អែកលើសមត្ថភាពនៃការបង្កមេរោគនៅក្នុងសត្វបក្សី៖
1.1 ជំងឺគ្រុនផ្តាសាយបក្សីកម្រិតទាប (LPAI)
កើតឡើងដោយធម្មជាតិនៅក្នុងសត្វស្លាបព្រៃ ហើយអាចរីករាលដាលដល់បក្សីក្នុងស្រុក។ ក្នុងករណីភាគច្រើន វាមិនបង្ហាញរោគសញ្ញានៃការឆ្លងមេរោគនោះទេ។ ប្រភេទនៃជំងឺទាំងនេះ បង្កការគំរាមកំហែងដល់សុខភាពមនុស្ស។ មេរោគបង្កជំងឺដែលមានកម្រិតទាបអាចបំប្លែងទៅជាមេរោគគ្រុនផ្តាសាយបក្សីដែលបង្កជមំងឺខ្លាំង។ H9N2 គឺជា LPAI ដ៏សំខាន់បំផុតដែលរីករាលដាល និង បង្កបញ្ហាក្នុងពិភពលោក។
-រោគសញ្ញា
-គ្មានរោគសញ្ញានៃជំងឺ
-រោគសញ្ញាផ្លូវដង្ហើមស្រាលដូចជា កណ្តាស់ ក្អក ហៀរសំបោរ និង ទឹករំអិលតាមច្រមុះ
-ការធ្លាក់ចុះនៃផលិតកម្មស៊ុត ស៊ុតខូចទ្រុងទ្រាយ សំបកស៊ុតពណ៌ស
-អស់ចំណង់អាហារ បះរោម សំកុក អត្រាងាប់ពី 5-10% ។
1.2. ជំងឺគ្រុនផ្តាសាយបក្សីកម្រិតខ្ពស់ (HPAI)
HPAI រីករាលដាលយ៉ាងឆាប់រហ័ស ហើយមានអត្រាស្លាប់ខ្ពស់នៅក្នុងបក្សីជាង LPAI ។ HPAI ត្រូវបានគេរកឃើញ និង កម្ចាត់ចោលបីដងនៅក្នុងបសុបក្សីក្នុងស្រុករបស់សហរដ្ឋអាមេរិក។ HPAI H5N1 គឺជាប្រភេទរងដែលរីករាលដាលយ៉ាងឆាប់រហ័សនៅក្នុងតំបន់មួយចំនួននៃពិភពលោក។ ភាគច្រើននៃមេរោគ AI ដែលអាចបង្ករោគបានខ្ពស់គឺស្ថិតនៅក្រោមប្រភេទ H5 ឬ H7; ទោះយ៉ាងណាក៏ដោយ ការឆ្លងមេរោគ AI ភាគច្រើន រួមទាំងប្រភេទ H5 ឬ H7 មានលក្ខណៈព្យាបាលតិចតួច។ សត្វទាអាចឆ្លងដោយមិនមានបង្ហាញរោគសញ្ញាណាមួយឡើយ បន្ទាប់មកអាចចម្លងរោគទៅកាន់សត្វមាន់។ H5N1 គឺជាមេរោគ HPAI ដ៏សំខាន់បំផុតដែលរីករាលដាល និងបង្កបញ្ហាក្នុងពិភពលោក។
-រោគសញ្ញា
-ជាំ និង ហើម នៃផ្នែកក្បាល, សេ, ណង់
-ក្រហមនៃផ្នែកជើង និងប្រអប់ជើង
-រោគសញ្ញាផ្លូវដង្ហើម រាគ ប្រកាច់
-ងាប់ភ្លាមៗក្នុងរយៈពេល 2-3 ថ្ងៃ ជាមួយនឹងអត្រាងាប់ខ្ពស់ 90-100%
2. វិធានការដែលត្រូវធ្វើប្រសិនបើគេសង្ស័យថាសត្វមាន់មានមេរោគ
– បើមានការសង្ស័យថាមានការផ្ទុះឡើងនៃជំងឺគួររាយការណ៍ទៅអាជ្ញាធរត្រួតពិនិត្យជាបន្ទាន់
– ត្រូវបញ្ឈប់ចលនាចេញចូលរបស់សត្វពេលមានផ្ទុកជំងឺ
– ដើម្បីទប់ស្កាត់ការចម្លងរោគនៅក្នុងកសិដ្ឋាន មាន់ឈឺទាំងអស់ត្រូវដាក់ឱ្យនៅដាច់ដោយឡែក បុគ្គលិក និងឧបករណ៍ដាច់ដោយឡែកទាំងអស់។ បាញ់ថ្នាំសម្លាប់មេរោគជុំវិញទ្រង់មាន់
– ប្រមូលសំណាកទៅមន្ទីរពិសោធ៖ មាន់ឈឺ ឬងាប់ សរីរាង្គសំខាន់ៗ បំពង់ខ្យល់ សួត សំណាកឈាម
– ប្រសិនបើមន្ទីរពិសោធន៍បញ្ជាក់លទ្ធផលវិជ្ជមាននោះ ដើម្បីបញ្ចៀសការរីករាលដាលនៃជំងឺ មាន់ទាំងអស់នៅក្នុងរោង ត្រូវសម្លាប់ ដោយដុត ឬកប់ ។ បនា្ទប់មកធ្វើការបាញ់សម្លាប់មេរោគបានត្រឹមត្រូវគ្រប់តំបន់កសិដ្ឋាន។
3. វិធានការចាំបាច់ដើម្បីការពារជំងឺ
រឹតបន្តឹងវិធានការជីវសុវត្ថិភាព និងការអនុវត្តអនាម័យអោយបានល្អគឺមានសារសំខាន់ក្នុងការទប់ស្កាត់ ការផ្ទុះឡើងនៃជំងឺគ្រុនផ្តាសាយបក្សី ពីព្រោះវ៉ាក់សាំងត្រូវបានគ្រប់គ្រង និង រឹតបន្តឹងយ៉ាងខ្លាំងនៅក្នុងប្រទេសជាច្រើន។ មានពីរផ្នែក នៃការអនុវត្តជីវសុវត្ថិភាព៖
3.1. ការទប់ស្កាត់ ការចម្លងដោយផ្ទាល់
– ទទួលយកមាន់ ចំពោះតែពីហ្វូងដែលគ្មាន AI ប៉ុណ្ណោះ
– កុំលាយប្រភេទសត្វច្រើន ជាពិសេសមាន់ និងទា ឬលាយអាយុ
– កុំអនុញ្ញាតឱ្យហ្វូងសត្វរបស់អ្នកទាក់ទងជាមួយបក្សីព្រៃ ដោយរក្សាមាន់នៅក្នុងរោងស្តង់ដារ។
3.2. ការទប់ស្កាត់ ការចម្លងដោយមិនផ្ទាល់
– មិនអនុញ្ញាតឱ្យកសិករចូលមើលកសិដ្ឋានចិញ្ចឹមសត្វបានដោយតាមចិត្តនោះទេ ហើយមិនអនុញ្ញាតឱ្យទស្សនាកសិដ្ឋានចិញ្ចឹមសត្វដទៃទៀតដែរ
– កសិករ គួរផ្លាស់ប្តូរសម្លៀកបំពាក់ ឬពាក់ស្រោមជើង ស្បែកជើងកវែង ម៉ាសបិទមុខ
– រាល់អ្នកចូលទ្រុងមាន់គួរតែប្រើទឹកថ្នាំជ្រលក់ជើង ហើយត្រូវផ្លាស់ប្តូរទឹកឱ្យបានញឹកញាប់ ដើម្បីជួយរក្សាប្រសិទ្ធភាព
– លាងដៃ និងប្រើទឹកអាកុលលាងដៃទាំងមុន និងក្រោយពេលទស្សនាហ្វូងសត្វ
– ត្រួតពិនិត្យយានជំនិះទាំងអស់ដែលចូលមកក្នុងកសិដ្ឋានដើម្បីកំណត់ថាតើពួកគេត្រូវបានសម្អាត និង សម្លាប់មេរោគបានត្រឹមត្រូវ រួមទាំងសំបកកង់ និងក្រោមកាប៊ីន
– ទិញចំណីពីប្រភពដែលអាចទុកចិត្តបាន បន្ទាប់មករក្សាវាឱ្យមានសុវត្ថិភាពពីសត្វបក្សីព្រៃដូចជា សត្វកកេរ និងរុយ
– ប្រើប្រាស់ទឹកពីប្រភពដែលមានសុវត្ថិភាព និងមានដាក់ថ្នាំសម្លាប់មេរោគក្នុងទឹកប្រកបដោយប្រសិទ្ធភាព
-មានកម្មវិធីកំចាត់សត្វល្អិតដ៏មានប្រសិទ្ធភាព (សត្វកកេរ និងរុយ ដែលអាចឆ្លងជម្ងឺជាច្រើន)
– កុំចែករំលែកឧបករណ៍ជាមួយមិត្តភក្តិ ឬអ្នកជិតខាង
– ទុកដាក់បក្សីដែលងាប់ ក្នុងលក្ខណៈដែលបានអនុម័ត (ដុត កប់)
– រក្សាអនាម័យទាំងអស់គ្នា (តំបន់កសិដ្ឋាន ទ្រុងមាន់ និងឧបករណ៍) ។
ជំងឺផ្ដាសាយបក្សីក៏ជាកង្វល់ដ៏ធំមួយសម្រាប់សុខភាពសាធារណៈ។ នៅពេលណាដែលមេរោគគ្រុនផ្តាសាយបក្សីចរាចរនៅក្នុងបសុបក្សី ហើយមានករណីនៃជំងឺគ្រុនផ្តាសាយបក្សីមួយចំនួន កើតមានចំពោះមនុស្ស នឹងត្រូវបានកំណត់អត្តសញ្ញាណ។
ការព្រួយបារម្ភចំពោះសុខភាពសាធារណៈ
ចំពោះការព្រួយបារម្ភអំពីសុខភាពសាធារណៈ អ្នកដែលមានទំនាក់ទំនងជិតស្និទ្ធ ម្តងហើយម្តងទៀតជាមួយសត្វមាន់ដែលមានមេរោគ ឬបរិស្ថានដែលកខ្វក់ខ្លាំង គឺប្រឈមនឹងជម្ងឺផ្តាសាយបក្សី។ ការឆ្លងរបស់មនុស្សជាមួយនឹងមេរោគផ្តាសាយបក្សីអាចកើតឡើងនៅពេលដែលមេរោគចូលតាមរយៈ ភ្នែក ច្រមុះ ឬមាត់របស់មនុស្ស ឬត្រូវបានស្រូបចូល។ នេះអាចកើតឡើងនៅពេលដែលមេរោគស្ថិតនៅលើអាកាស (ក្នុងដំណក់ទឹក ឬអាចជាធូលីដី) ហើយមនុស្សម្នាក់ដកដង្ហើមវាចូល ឬ ប្រហែលជានៅពេលដែលមនុស្សម្នាក់ប៉ះអ្វីដែលមានមេរោគនៅលើនោះ បន្ទាប់មកប៉ះមាត់ ភ្នែក ឬច្រមុះរបស់ពួកគេ។
របាយការណ៍សញ្ញា និង រោគសញ្ញានៃការឆ្លងជំងឺផ្តាសាយបក្សីចំពោះមនុស្ស មានចាប់ពីគ្មានរោគសញ្ញា ឬ ជំងឺស្រាល (ដូចជាក្រហមភ្នែក រោគសញ្ញាផ្លូវដង្ហើម) រហូតដល់ធ្ងន់ធ្ងរ (ដូចជាជម្ងឺរលាកសួតដែលតម្រូវឱ្យចូលមន្ទីរពេទ្យ) និងរួមមានគ្រុនក្តៅ ក្អក ឈឺបំពង់ក ហៀរសំបោរ។ ឈឺសាច់ដុំ ឈឺក្បាល អស់កម្លាំង និង ពិបាកដកដង្ហើម។ ការឆ្លងរបស់មនុស្សជាមួយនឹងមេរោគផ្តាសាយបក្សីបានកើតឡើងជាញឹកញាប់បំផុតបន្ទាប់ពីការប៉ះពាល់ដោយមិនបានការពារជាមួយសត្វមាន់ដែលមានមេរោគ ឬប៉ះផ្ទាល់បក្សី ដែលមានមេរោគផ្តាសាយបក្សី។ ដូច្នេះហើយ ការអនុវត្តអនាម័យល្អគឺចាំបាច់ណាស់ក្នុងការការពារការចម្លងពីមាន់ទៅកាន់មនុស្ស។
ទោះបីជាមិនមានព័ត៌មានច្បាស់លាស់ណាមួយដែលបង្ហាញថាជំងឺនេះអាចឆ្លងតាមរយៈការបរិភោគសាច់មាន់ និងស៊ុតដែលមានមេរោគ វាជាការប្រសើរក្នុងការជៀសវាងការបរិភោគផលិតផល និងស៊ុតមាន់ដែលមិនទាន់ឆ្អិន ឬមិនឆ្អិន។
លោកអ្នកបានដឹង និង ស្គាល់ហើយថាក្រុមហ៊ុន CPF ជាក្រុមហ៊ុនខ្នាតធំមួយដែលប្រតិបត្តិការអាជីវកម្មកសិ-ឧស្សាហកម្ម និងចំណីអាហារនៅប្រទេសថៃក៏ដូចជាបណ្តាប្រទេសជាច្រើនទៀត ស្ថិតក្រោមចក្ខុវិស័យ “ផ្ទះបាយពិភពលោក” ប្រកបដោយនិរន្តរភាព ដែលផ្តោតសំខាន់លើការប្រតិបត្តិអាជីវកម្មចំណីសត្វ(Feed) ការចិញ្ចឹមសត្វ (Farm ) ចំណីអាហារ(Food ) និង ការចែកចាយផលិតផលទាំងការបោះដុំនិងលក់រាយ (Retail) ដោយឈរលើមូលដ្ឋានគ្រឹះដោយទំនួលខុសត្រូវចំពោះសង្គមជាតិ និង បរិស្ថាន ហើយអាជីវកម្មទាំងនោះគ្របដណ្តប់លើវិស័យជាច្រើន ក្រុមហ៊ុនស៊ី.ភី ខេមបូឌាចំកាត់ បានដំណើរការអាជីវកម្មនៅប្រទេសកម្ពុជាចាប់តាំងពីឆ្នាំ ១៩៩៦ ។
CP Cambodia នៅតែប្តេជ្ញាចិត្តក្នុងការគាំទ្រកសិករកម្ពុជា តាមរយៈការផ្តល់នូវចំណេះដឹង ធនធាន និងការណែនាំពីអ្នកជំនាញ ដើម្បីធានាបាននូវភាពជោគជ័យ និងនិរន្តរភាពនៃប្រតិបត្តិការចិញ្ចឹមមាន់។
អតិថិជនដែលមានចំណាប់អារម្មណ៍ចង់ប្រឹក្សាសុខភាពសត្វ ឬទិញផលិតផលថ្នាំសត្វ CP សម្រាប់ប្រើប្រាស់ ឬលក់ សូមទំនាក់ទំនងមកកាន់លេខ 012 318 040 ចូលទៅកាន់ទំព័រ Facebook CP Cambodia ឬ ប្រើប្រាស់ QR code៕